Op vakantie met chronische pijn

 in Algemeen, Chronische Pijn, De Week van de Pijn, Pijn Samen

REIZENvakantie

Wanneer je van reizen houdt, blijf dat dan vooral doen!

bloemetjes__ienieminiHet spreekt voor zich dat je niet zomaar een last minute kunt boeken. Je zult je goed moeten voorbereiden en wellicht geschikte reizen moeten uitzoeken. Aangepaste vakanties in binnen-en buitenland vind je op http://www.deblauwegids.nl Het is hoe dan ook een goed idee om niet in het hoogseizoen te gaan, wanneer dit mogelijk is. Bij topdrukte in het hoogseizoen zal men helaas minder opties en geduld hebben voor iemand die speciale aanpassingen nodig heeft.
bloemetjes__ienieminiEchter, ook als je een ‘gewone’ reis wilt plannen is een goed overleg met je huis- of pijnarts geen overbodige luxe. Vraag eventuele extra medicatie. Zorg voor een korte, actuele samenvatting van je dossier, met de voor de reis essentiële gegevens er op, en een medicijnenpaspoort van de apotheek. Beide in het Engels, wanneer je naar het buitenland gaat. Mocht je onverhoeds in een ziekenhuis belanden op vakantie, dan weten ze tenminste wat de problemen zijn die je al langer hebt en welke medicijnen je sowieso nodig hebt. Zorg dat de namen en telefoonnummers van je artsen en je apotheek in je portemonnee zitten of in je telefoon staan.SOS armband
Bij de ANWB kun je een setje voor medische hulp in het buitenland krijgen, in de taal van het land waar je naar toe gaat. Je kunt er je eigen medische gegevens op invullen.
Er bestaan ook waterdichte armbandjes, waarin je een papiertje met daarop je belangrijkste gegevens kwijt kunt. Te koop bij o.a. ANWB, juweliers, apotheken, en zelfs bij bol.com

bloemetjes__ienieminiJe kunt tevoren contact opnemen met de reisorganisatie als je ergens over twijfelt. Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je reisgezelschap ook op de hoogte is van je beperkingen. Zorg dat men weet wat te doen bij noodgeval. In enkele gevallen is het mogelijk om de thuiszorg die je thuis ontvangt ook op je (Nederlandse) vakantie-adres te krijgen. Vraag dit na bij je thuiszorgorganisatie.

op vakantie bloemetjes__ienieminiGaat de reis per auto plan dan voldoende tijd in voor stoppauzes, zodat je even goed kunt rekken en strekken, en  voldoende tijd hebt om naar het toilet te gaan.

bloemetjes__ienieminiAls je gaat vliegen kun je bij het boeken van een ticket aangeven  wanneer je speciale begeleiding of een rolstoel nodig hebt op het vliegveld. Vaak kun je kiezen voor alleen een rolstoel waarmee degene die met je mee reist jou kan rijden; je kunt ook een begeleider van de luchthaven mee krijgen en die blijft bij je tot je in het vliegtuig zit. Als je op je  bestemming aankomt staan ze in de slurf al met de rolstoel op je te wachten en dan brengen ze je tot de taxi, huurauto of shuttlebus. Deze service is echt fantastisch en tot op heden nog steeds gratis, zelfs bij de prijsvechters waar je verder voor alles extra moet betalen. Profiteer ervan!

bloemetjes__ienieminiAls je per trein of vliegtuig wilt gaan reizen wees dan voorbereid op vertragingen. Je moet er zeker van zijn dat je in zo’n geval in staat bent om een paar uur op een vliegveld te hangen op wellicht ongemakkelijke stoelen. Houd extra medicatie in je handbagage. Wellicht heb je daarna eenmaal op je bestemming meer tijd nodig om van de reis te herstellen.zon

bloemetjes__ienieminiZoals gezegd: stop je medicatie in je handbagage. Check dit van te voren zo nodig drie keer! Als je het vergeet, of wanneer je het in een koffer hebt gestopt die kwijtraakt, kan je vakantie al mislukken voordat hij goed en wel begonnen is.
V0or medicijnen die onder de Opiumwet vallen verplicht om een (Engelstalig) document van je arts bij je te hebben. Voor de Schengenlanden heb je een Schengenverklaring nodig. Op de website van het CAK vind je alle informatie per land van bestemming. Je kunt het land waar je heen gaat aanklikken en zo de te volgen procedure vinden.
Houd de pillen in de originele verpakking. Neem wat extra mee.

bloemetjes__ienieminiHoud rekening met de geldende tijdsverschillen wanneer het uur van inname nauw luistert. Doordat je uit je dagelijkse routine bent vergeet je wellicht op tijd je medicijnen in te nemen. Zet eventueel het alarm op je telefoon. Er zijn ook al apps die je hierbij de helpende hand kunnen bieden. Vergeet ook niet voldoende medicatie mee te nemen wanneer je op een excursie gaat.

bloemetjes__ienieminiVoor mensen met rugklachten, die de matras van de hotelkamer, of de bedjes bij het zwembad of strand te hard vinden, is het handig om zelf een opblaasbaar of traagschuim-matrasje mee te nemen. Niet al te duur verkrijgbaar bij o.a. Kruitvat en Xenos.

wereldkaartbloemetjes__ienieminiHet is weliswaar soms een uitdaging om te reizen terwijl je chronisch pijnpatiënt bent. Maar laat je ziekte je niet tegenhouden wanneer je graag iets van de wereld wilt zien.

 

Een fijne vakantie gewenst!

 

 

bloemetjesMet dank aan: Anna Raymann, fysiotherapeute, schrijfster, chronisch pijnpatiënt en deskundige met betrekking tot de sociale gevolgen van chronische pijn bij Boek-en-steun”. Auteur van “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”  en  “Limiet gehaald. Een bijzonder jaar uit het leven van een chronisch pijnpatiënt” Meer info: http://boek-en-steun.nl/

Aanbevolen berichten
Showing 3 comments
 • A
  Beantwoorden

  Was het maar waar, op vakantie kunnen. Ik moet liggen vanwege de pijn rn dan is reizen veelal onmogelijk. En dan nog…
  Ik kan nog niet een uurtje van huis vanwege de pijn, dus reizen zit er echt niet in. Ik zou er een moord voor doen om eens weg te kunnen

  • Jos
   Beantwoorden

   Nog geen uurtje nee. Kan er van meepraten.
   Ernstige rugpijnen. Elke dag weer opnieuw.
   Gewoon een dagje of twee aan zee , ergens uit een raam kijken zou al deugd doen. Echte kalvarieberg.

 • Geert Colpaert
  Beantwoorden

  Pijn in aangezicht! Ondraaglijk geworden! Soort net in linker gezichtshelft, banden hangen over m’n tanden! Ongeval gehad in 1985 – oogkas gebroken op 3 plaatsen – geopereerd geweest! Al alles gedaan om het draaglijk te maken, maar zonder resultaat! Neem nu 2x Neuronen 600 Mg/dag, ook Redomex 25 Mg, ook Xanax 0,5 Mg 2x daags. 5 beurten acupunctuur, 9 beurten fasciatherapie, zonder resultaat! Ben nu bezig met hypnose???

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.